Приоритет ли е образованието? Партиите в НС с декларации

ГЕРБ, БСП и ДПС за проблемите и успехите преди новата учебна година
20
Приоритет ли е образованието? Партиите в НС с декларации
Снимка: архив, БулФото

В навечерието на новата учебна година, която ще бъде открита в понеделник, партии излязоха с декларации за образованието.

Политическите ежби нямат място на полето на образованието, 15 септември трябва да е денят на новото Съединение, което ще направи българското училище по-силно и готово да се справи с новите предизвикателства на българското образование, призоваха от ГЕРБ колегите си.

В декларация от трибуната на НС Галя Захариева увери, че за ГЕРБ образованието е национален приоритет, най-сигурната инвестиция за по-добър живот и успешна реализация.

Днешните ученици откриват света мигновено, тяхната Вселена са интернет и социалните мрежи и от добре подготвените и мотивирани учители зависи те да приемат училището като фабрика за мечти, които се сбъдват. Учителите-новатори ще напишат новата история на българското образование, се казва в декларацията.
От ГЕРБ подчертаха, че страната ни е горда, че българският еврокомисар е ангажирана със създаването на нови перспективи пред младото поколение.

Депутатът отбеляза, че средната брутна заплата в образователната система догодина ще е над 1500 лв, 2021 г. близа 1800 лв, с което ще се изпълни обещанието на правителството за двойно увеличаване на учителските заплати спрямо началото на мандата. За бюджетната 2020 г. ще бъдат предвидени допълнително 360 млн. лв. за възнаграждения на педагозите, а през 2021 г. ще има допълнително още толкова пари.

Тази и миналата година са извършени много ремонти в училищата като това лято са били в над 1000 училища.

Образованието трябва да подготвя поколенията за динамиката на бъдещето, успява ли в тази мисия българското училище, поставиха въпроса от ДПС. Макар и да сме критични, не би следвало да сме песимисти, но ако сме отговорни, ще положим усилия за новите реформи и с ново отношение към системата ще осигурим необходимото качество, посочи Ерол Мехмед. Той декларира, че за ДПС това е изключително важно и задължителен компонент в цялостната му политика.

В декларацията депутатът напомни за разразилата се дискусия за съдържанието на учебниците по история и цивилизация за 10 клас. Тя, по думите му, е доказала "ниското ниво на историческа мисъл в България". След направените корекции от ДПС сме категорични, добави той, че съдът на историята още не се е произнесъл и цялата истина за престъпленията на тоталитарната държава и комунистическата власт, за т.нар. Възродителен процес не са написани в пълнота.

И той, както и ГЕРБ преди това подчерта, че българският еврокомисар поема изключително важен ресор, в който съществена част е образованието и иновациите. Надяваме се това да е ново, европейско начало за българското образование, каза депутатът.

По думите му, образованието е ценност от незапомнени времена, но в развитите общества е приоритетна държавна политика, основна цел, стремеж и постижения.

В България обаче ние си имаме традиции и ревностно ги пазим, често сме против новите идеи, методи и начин на преподаване, констатират от ДПС. През целия преход поддържаме жив мита за доброто българско образование, но светът се развива, защото науката се развива главоломно, а това изисква да се положат основите на нова педагогика, по която всички заедно да се учат, създават и развиват ново знание, смятат от Движението.

Синдикатите застанаха срещу учителите, които готвят протест пред Министерството на образованието и науката /МОН/ на 16 септември, грозно е това, коментираха от "БСП за България" в декларацията си.

Социалистите призоваха МОН да не натоварва учителите с несвойствени задължения. Депутатът от левицата Ирена Анастасова даде пример със скорошната идея на просветното министерство за промяна на постановление, с която се създават т.нар. екипи за превенция на отпадащите от училище.

Тя отбеляза, че тези екипи ще се състоят от учители и служители от училищата и детските градини и ще извършват ежедневни незабавни посещения по домовете на отсъстващите деца.

По думите й по закон ангажиментът за обхвата на децата и учениците не е на училището, а на общината и останалите институции. "И когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи и социални работници, започват да ги притискат по всякакъв начин", коментира Анастасова. Според нея трябва да се вземат мерки, но не на гърба на учителя.

В декларацията за първия учебен ден от БСП напомниха за проблемите в образованието. Ирена Анастасова отбеляза, че децата усвояват все по-малко знания и умения, че има 40 процента функционална неграмотност, че агресията в училище расте, а дисциплината катастрофално пада, че възрастните са по-образовани от младите.

Ученикът до такава степен стана център на системата, че от него започна да зависи благосъстоянието на всяко училище, коментира Анастасова. Тя отбеляза, че почти половината учители ще се пенсионират след 7 до 8 години и това е оптимистичният вариант, а за учители учат не най-добрите ученици, а обратното. "Вдигат се заплатите - много закъсняло действие. Щедро се отпускат пари за квалификация, но те отиват в някои доста съмнителни обучителни организации", добави Анастасова.

Не се случи олекотяването и осъвременяването на учебното съдържание, като изключим безумното осакатяване на изучаването на българската история и литература. Не се случва приоритетното развитие на професионалното образование, което няма как да стане с насилствено рязане на паралелки от профилираните гимназии, отчете още Ирена Анастасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Скандали вихрят се във парламента и всеки си развява документа.Автор: Георги Илиев Митев. Това е в поетична форма. Трето поколение съм репресиран и второ поколение съм репресиран по отношение на образованието. Със средно образование съм. Град София (2019).
19
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
ОДА за Бойко Борисов. ПОЕМА за Петър-Емил Митев. ПОЕМА за Ирина Бокова.Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран и второ поколение репресиран по отношение на образованието. Със средно образование. Град София (2014).
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
europeskiot souz izfarlia angliiskio ezik i ste pravi zadaljitelen makedonskio ezik. zapochnahte li da uchite makedonskio ezik na Aleksandar Veliki?
17
0
 
6
 
! Отговори
дете на 7 казва преди 4 години
Бате Бойко е прочел само една книга. Аз освен Винету прочетох и Книга за джунглата. Мама все ми повтаряше,че България приличала на африканска държава по доходи.Щом го знам мога и аз да стана премиер!!!! Цялата детска градина да гласува за мен!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
baikobaev преди 4 години
След като , според ГЕРБ , образованието ни цъфти и вързва , защо повечето от учениците още от първи клас ходят на частни уроци индивидуално и на частни занимални , с което родителите им финансират два пъти образованието на децата си ? Защо се прилагат калпави учебници без да са преминали експериментална проверка , което е прецедент в световната практика ? Защо вече всички директори на училища и зам -директори са само от партия ГЕРБ? Защо в педагогическите специалности на ВУЗ попадат най-слабите
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За образованието се сещат политиците на 15.09 и 24 май , и разбира се преди избори . Наслушал съм се на лъжите , как образованието е най-големият приоритет, и за светлото финансово бъдеще на учителите . Влезте в едно обикновено българско училище в провинцията и вижте колко е щастлив българският учител . Паричните подаяния , които му се подхвърлят от време на време , му излизат през носа.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На държава без икономика и тотален демографски срив---най-големият й проблем е образованието.Със конкурс ли се избират такива "умни" и "далновидни" "управници"!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не. Тай Баце Бойко ви го каза в прав текст : Важно е да има хасфалт ! Друго не ви требе.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завършваш с 6.00 след 12 години на мъка. И какво? Я вземеш 550 лева заплата, я не. Файда - нулева!
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЯ Г. ИМАМЕ РЕКОРДЕН БР. МЕДАЛИ ОТ ОЛИМПИАДИ, В ЕВРОПА СМЕ НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА! ДАЖЕ ПРЕДИ 2 МЕС. БИХМЕ РУСИЯ В ТАШКЕНТ!ДЕЦАТА НИ ПРЕВЗЕХА АНГЛИЙСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ, НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ В СВЕТА. ЗАТОВА БРИТАНЦИТЕ ПОИСКАХА БРЕКЗИТ- ДЕЦАТА ИМ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВРЕДЯТ ОТ НАШИТЕ. Е, СЕГА НАИСТИНА ИМА ФУНКЦИОНАЛНО И ВСЯКАК НЕГРАМОТНИ, НО ТЕ СА ОТ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП И ДПС. ЕДНИТЕ МЯТАТ ПАЧКИ ОТ БАЛКОНИТЕ, ДРУГИТЕ СА С ЦВЯТ НА КОЖАТА...
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА КРИТИКУВАЩИТЕ КОМУНИСТИ ДА ПРИПОМНИМ НЯКОЛКО ИМЕНА:-ДИМИТРОВ - ПОДАРИЛ МАКЕДОНИЯ-ТОШО- ФАЛИРАЛ БЪЛГАРИЯ 2 ПЪТИЛУКАНОВ- ФАЛИРАЛ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1990-ВИДЕНОВ- ФАЛИТ С ХИПЕРИНФЛАЦИЯ-ОРЕШАРСКИ - КРИЕЩИЯ СЕ ПО ЗАДНИ ВХОДОВЕ, НАЗНАЧИЛ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС-СТАНИШЕВ - КРАДЕЦЪТ, НА КОГОТО МУ СПРЕХА 100% ЕВРФОНДОВЕ!МЪЛЧЕТЕ, ***!
9
3
 
2
 
! Отговори
ДРУГАРИ ОТ БСП, преди 4 години
ТАМ СТЕ ДА РАБОТИТЕ , НЕ ДА ОТБИВАТЕ НОМЕРА С ДЕКЛАРАЦИИ! КРУШОВСКАТА СТИГА Е ЛАЯЛА ОТ ТРИБУНАТА, МИ ДА ПОЧНЕ ДА БАЧКА! НО ТЯ НЕ Е РАБОТИЛА 1 ДЕН В ЖИВОТАСИ! НА 26Г СТАВА ДИРЕКТОР!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно би било всички политици и държавна администрация да бъдат подлагани на общообразователни тестове преди назначения им. Колко ли ще издържат дори и тест на начален образователен етап?
7
0
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Но целта сега не е образованието да е атрактивно и да кара учениците да са още по любознателни, а да ги отврати от ученето, от четенето и от любознателността! Затова учителите ги зариват с още и още бумащина които никои, никога няма да прочете, децата са заринати с учебници които всяка година се пренаписват докато не им писне всяка година, наученото миналата година да е вече грешно и не започнат просто да не учат! Целта е отглеждането на безволеви роби които да не критикуват решенията на властта
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше приоритет, нямаше на всички ключови постове да стоят неграмотни и некадърни хорица с връзки. Щяха да се провеждат истински конкурси за работни места с нужните знания, умения и квалификация!
5
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Към 4*останалДали ще са БСП, ГЕРБ, СДС или които и да е друг, образованието ще е приоритет до толкова, до колкото ако е останало нещо което да кара децата да мислят, то да бъде унищено и заменено с нещо което да ги отвращава още повече от образованието! В 21 век ние все още преподаваме на децата не с реални примери, а с картинки от учебниците! Едно дете ще разбере в пъти по добре химията и биологията ако вижда физически примери пред себе, ако правят опити, а не да гледа някаква си картинка!
4
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Новината да се разбира така: Ако е останала някои предмет които да не е съсипан в образованието, то най-късно догодина ще го съсипем и него. Всички партии се изредиха на това образование да го гласят така, че да създава верни на "сегашните" по идеали младежи или още по добре, да създава отвратени от книгите индивиди които лесно ще се управляват защото няма да са възпитани в аналитична и критична мисъл. Целта на образованието в България през 21 век е да създава полу-грамотни роби, а не граждани
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябват образовани, трябва рая, чекнене и ракия до сутринта. Трябва покупатели на евтина долнупробна стока под нивото на Европа, трябват послушни и глупави депутати, които се търгуват с тераси, трябват малки тъжни душички които да изпълняват без много да мислят, трябва Столюпиново да е столица и всеки ден каруци да препускат по магистралите ... ето това трябва, *** образованието
2
0
 
14
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Приоритет са къщите за гости, контрабандата и всички останали далавери. А образованието не е приоритет, защото колкото по необразовани и по ограничени са хората - толкова повече далавери могат да понесат
1
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Мерилото е Винету след като може с една прочетена книга да си премиер защо е необходимо образование.

Спонсорирани публикации